Zijdeverven in de pan met Dupont wol- en zijdeverf

Zijdeverven in de pan

De wol- en zijdeverf van Dupont is geschikt voor het verven van zijde en wol in de pan of met de kwast. De instructies voor panverven zetten we hier voor je op een rijtje.

TipsZijdeverven in de pan

  • Als je de verf online hebt gekocht: ieder beeldscherm geeft kleuren anders weer. Maak daarom altijd een proefje, zodat je geen ongewenst verrassende resultaten krijgt.
  • Zorg ervoor dat je werkblad beschermd is, en je oude kleding en handschoenen draagt. Je werkt met textielverf, die vaak moeilijk of niet te verwijderen is. Kleur & Zijde is niet aansprakelijk voor ongewenst geverfde spullen.
  • Een verfbad bestaat uit voldoende water om de stof helemaal in onder te dompelen, 1 tot 5% witte azijn en 0,5 tot 15% verf. Die laatste hoeveelheid is afhankelijk van de de gewenste kleurintensiteit en hoeveel stof je verft.
  • Voor een intense kleur hou je aan: 15 ml verf voor 100 gram droge stof. Minder kleurstof geeft een zachtere tint. 
  • Zijdeverf is transparant. De kleur van de zijde is daarom van invloed op het uiteindelijke resultaat. Een stof lichter verven kan niet. Vlekken blijven vaak zichtbaar.

zijdeverven in de panStap voor stap: 

* Weeg de (droge) zijde om de hoeveelheid verf te bepalen. Voor de meest intense kleuring hou je 15% verf van het droge gewicht aan. Voor 100 gram droge zijde gebruik je dus 15 ml verf. Minder verf maakt lichtere tinten.  
* Week de stof voor zodat ze goed nat is.
* Vul een pan van liefst roestvrij staal met ruim genoeg handwarm water om de stof vrij te laten bewegen.
* Voeg de azijn en verf  toe en roer goed door.
* Voeg de natte stof toe aan de pan met verf.
* Verhoog de temperatuur langzaam onder rustig regelmatig doorroeren tot net onder het kookpunt. Als je wol verft, beweeg dan heel langzaam en rustig, om vervilten te voorkomen.
* Behoud deze temperatuur gedurende ongeveer een half uur en blijf langzaam en rustig regelmatig doorroeren
* Laat de wol of zijde rustig  afkoelen tot het water weer koud is.
* Was de stof daarna volgens de wasinstructies: handwarm water, wol- of zijdewasmiddel.
 
Verven blijft een beetje toveren: Ook al gebruik je hetzelfde recept, ieder verfbad kan anders uitpakken. Zijde is en blijft een natuurproduct.